Doktorka Milena koja je vređala studentkinju na rasnoj osnovi vraćena na svoje radno mesto

13:07:00 29.07.2021, Komentara: 1

Novi Sad - Doktorka Milena Š., koja je pre godinu dana vređala studentkinju Medicinskog fakulteta iz Irske u liftu samo zato što je crnkinja, nakon suspenzije je vraćena na svoje radno mesto. Kako piše Telegraf.rs, to se dogodilo nakon što se Etički odbor Lekarske komore Srbije (LKS) izjasnio, godinu dana kasnije, da nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom predmetu

Doktorka Milena koja je vređala studentkinju na rasnoj osnovi vraćena na svoje radno mesto


Etički odbor LKS sredinom juna razmatrao je pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine u vezi sa doktorkom Milenom. Etički dobor je tom prilikom osudio svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju, ali je predmet vraćen KCV na postupanje, čiji je ona zaposleni i koji je i obavestio LKS o svemu.

Doktorka je, da podsetimo, krajem juna prošle godine u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone. Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: „You go out because corona is now. You go out! F**k you!“

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Doktorka joj je tada rekla: „With you I have a problem because you are a black krava.“ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Dan pošto je snimak obišao društvene mreže, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit. Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine razmatrao je 2. jula 2020. ovaj događaj i doneo mišlјenje da ponašanje dr Milene Šćekić nije primereno i da predstavlјa narušavanje Kodeksa medicinske etike. Obaveštena je Lekarska komora Srbije i dostavljem im je celokupan predmet i raspoloživa dokumentacija na dalјe postupanje i nadležnost.

- Pošto dugo nakon prijave nije pristizala nikakva povratna informacija iz LKS o sudbini ovog predmeta, KCV je u tri navrata upućivao dopise LKS interesujući se o toku postupka i eventualnim merama koje je Komora preduzela protiv dr Šćekić. Dobijali smo odgovor da zbog epidemiološke situacije Etički odbor Komore nije u mogućnosti da održi sednicu i odlučuje po ovoj prijavi - kažu za Telegraf.ts u KC Vojvodine.

Dodaju da im je tek 5. jula ove godine, nakon treće urgencije, prosleđeno pisano mišljenje Etičkog odbora LKS.

- Obavešteni smo da je Etički odbor Komore razmotrio prijavu Kliničkog centra protiv dr Šćekić, i da osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju, ali da nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom i bilo kom predmetu pa iz tog razloga nije mogao da zaključi da li u radnjama dr Šćekić postoji ponašanje čije je sankcionisanje u nadležnosti Etičkog odbora Komore. Nadalje nas je Etički odbor Komore poučio da jedino oštećena može eventualno protiv dr Šćekić da pokrene postupak pred Sudom časti LKS - objašnjavaju u KC Vojvodine.

Kako kažu, s obzirom na sve, nema zakonskog osnova za sprovođenje bilo kakvog (disciplinskog) postupka i eventualno izricanje bilo kakve mere iz oblasti radnog prava, pošto se nemili događaj desio mimo radnog vremena i van prostorija ove zdravstvene ustanove. Dakle van rada, uz nepostojanje bilo kakve povezanosti događaja i aktera događaja sa izvršenjem radnih obaveza dr Šćekić u Kliničkom centru, odnosno nepoštovanjem radne discipline propisane pozitivnim propisima Srbije i opštim aktima Kliničkog centra - kažu u KC Vojvodine.

Dodaju i da dr Milena Šćekić ponovo nakon suspenzije, nakon dobijanja odgovora LKS, obavlja poslove svog radnog mesta.

- I to imajući u vidu mišljenje Etičkog odbora LKS, koji se praktično oglasio nenadležnim i uputio oštećenu da podnese prijavu Sudu časti LKS, pa KC Vojvodine nema nikakav pravni osnov da doktorki uskrati ili ograniči mogućnost obavljanje poslova svog radnog mesta - ističu u KC Vojvodine za Telegraf.rs.

Izvor:Telegraf.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Veronika

, *.dynamic.sbb.rs

Bruka i sramota!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?