Gorivo opet poskupelo!

16:08:00 11.08.2018, Komentara: 1

Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana (a dinar se i dalje dobro drži) cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.

Gorivo opet poskupelo!


Tako je juče, u odnosu na pre mesec dana, cena benzina od 95 oktana bila veća za 1,2 do 2 dinara po litru (u zavisnosti ne samo od kompanije već i od pumpe do pumpe), pa se tako u petak litar ovog goriva prodavao između 154,2 do 154,9 dinara po litru na pumpama u Beogradu dok je na pojedinim benzinskim stanicama duž auto-puta bio i skuplji.

Cena evrodizela je nešto manje „skočila“. U proseku za 1 do 1,5 dinara, pa je tako ovo gorivo juče prodavano po ceni od 163,4 do 163,9 dinara po litru. I aditivima obogaćena goriva, ili ona sa većim oktanskim vrednostima, u petak su bila za dinar skuplja u odnosu na početak jula.

I vozači koji za pogon svojih vozila koriste auto-plin (TNG) poslednjih dana su „obradovani“ novim, višim cenovnicima. Litar TNG je poskupeo, na pojedinim punionicama, i za 3,5 dinara, pa se u petak prodavao i za 78 dinara.

Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, kaže da su ove, više cene rezultat rasta cena u periodu od pre mesec i više dana. On tvrdi i da će, kada se ukalkulišu trenutne niže cene sirove nafte na svetskim berzama, doći do pada cena i goriva na našim pumpama.

Podsetimo, početkom juna građani su protestovali zbog visoke cene goriva, tražeći od države da utiče na to. Prvi protest u Novom Sadu i više gradova širom Srbije održan je 8. juna, a nekoliko dana kasnije održan je još jedan protest u Novom Sadu, kada je u jutarnjim satima blokirana raskrsnica kod Futoške pijace. Protesti su vremenom prestali, jer je policija kaznila više desetina građana zbog onemogućavanja normalnog odvijanja saobraćaja.


Izvor: Večernje novosti


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Mile

, *.ip.btc-net.bg

Nakon ponovnog poskuplenja goriva možemo biti sigurni da vrh države brine o svojim građanima, te sve građane molim za zdrav razum na sledećim izborima.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?