Krivična prijava protiv policajca koji je pretukao autističnog mladića na protestu

20:07:00 17.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, podneli su krivičnu prijavu protiv policijskog službenika S. D. (35) zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje.

Krivična prijava protiv policajca koji je pretukao autističnog mladića na protestu


Kako se navodi u saopštenju MUP-a, on se sumnjiči da je 8. jula ove godine u Ulici Modene u Novom Sadu oko 21.35 časova, tokom protesta, zadao više udaraca rukama i nogama devetnaestogodišnjem mladiću, koji je neposredno pre toga oboren sa bicikla, i tom prilikom mu naneo lake telesne povrede.

Dario Rosi, predsednik udruženja „Autizam - pravo na život“, uputio je, posle incidenta, zahtev direktoru policije Vladimiru Rebiću da se ispita slučaj napada policije i prekomerne upotrebe sile nad dečakom sa autizmom tokom protesta u Novom Sadu, a da počinioci tog događaja budu kažnjeni. On je direktoru policije rekao da može da dostavi podatke o povređenom dečaku, kao i o inspektoru MUP-a za koga se, kako je naveo, „osnovano sumnja da je primenio prekomernu silu“.

Rosi je pozvao da se utvrde sve činjenice ovog događaja i kazne počinioci, ili će u suprotnom to udruženje podneti prijavu protiv počinioca i obratiti se međunarodnim organizacijama za zaštitu prava osoba sa invaliditetom.

Podsetimo, juče su građani Novog Sada protestovali protiv policijske represije ispred policijske stanice na Detelinarizbog prebijanja mladića sa autizmom i dali tužiocu rok od tri dana da se oglasi povodom ovog slučaja. U suprotnom, kako su rekli, novi protest biće održan u ponedeljak u 19 časova ispred tužilaštva.


Krivična prijava i protiv muškarca koji je napao ekipu RTS-a


Novosadska policija, po nalogu nadležnog tužilaštva, podnela je krivičnu prijavu protiv tridesetšestogodišnjaka iz Bačkog Dobrog Polja, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo nasilničko ponašanje.

Sumnja se da je, 8. jula, tokom protesta na Trgu slobode, vređao i odgurnuo novinara dopisništva RTS, kao i snimatelja kome je pokušao da otme kameru iz ruke.

Policija intenzivno traga za muškarcem koji je, neposredno posle toga, bacio i razbio kameru, navode u PU Novi Sad i podsećaju da je u ovom incidentu, snimatelj RTS zadobio je lake telesne povrede.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?