Poverenik pokrenuo nadzor nad „Informatikom“

17:03:00 08.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Zbog hakerskog napada na informacioni sistem JKP „Informatika“ tokom prošlog vikenda, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sprovešće mere nadzora prema tom preduzeću. Kancelarija Poverenika je saopštila da u ovom trenutku ne raspolaže potpunim podacima o vrsti podataka o ličnosti građana koji su napadom ugroženi, preneo je portal nova.rs.

Poverenik pokrenuo nadzor nad „Informatikom“


Navodi se da je JKP „Informatika“ dostavilo Povereniku obaveštenje o povredi podataka o ličnosti, ali se iz njega ne mogu doneti potpuni i verodostojni zaključci.

Tokom prošlog vikenda hakeri su blokirali servere gradskih uprava i drugih javnih službikoji su u JKP „Informatika“. Da bi otključali servere hakeri su tražili otkup u kriptovaluti - bitkoinu u vednosti od oko 400.000 evra. Gradska uprava Novog Sada je odbila to da plati. Puna tri dana sve službe u Novom Sadu su bile blokirane, u gradu nije radila nijedna kamera. Gradonačelnik Miloš Vučević je izjavio da će gradu biti potrebne nedelje da se oporave od hakerskog napada.

„Informatika“ je saopštila da je informacioni sistem napadnut virusom koji zaključava fajlove i čini ih nedostupnim, ali da lični podaci građana nisu ugroženi. Međutim, gradonačelnik Vučević je izjavio da ne može da kaže da li su nestali podaci o dugovima građana za komunalije ili porez.

Ovaj hakerski napad se u određenoj meri odrazio i na sistem objedinjene naplate, matičarske službe, sistem video nadzora, predškolsku ustanovu i na skoro sva javna preduzeća. U međuvremenu, neki sistemi su vraćeni u rad i normalno funkcionišu. Javnost još uvek ne zna koji su sve podaci o ličnosti građana bili ugroženi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?